Vad är skillnaden mellan RGB och CMYK?


RGB och CMYK är båda standardfärgmodeller. Dessa modeller har länge använts inom både tryckindustrin och grafisk design. Utöver detta används de båda modellerna som standard i modern utrustning som telefoner, datorer, tabletter och tv-apparater.

RGB-modellen står för röd grön blå, vilket syftar till de tre grundläggande elementen att skapa färg med. I RGB-modellen består alla färger av ett eller flera av dessa primära färger: rött, grönt och blått. Nackdelen med RGB är dock att det inte finns särskilt mycket hjälpmedel om du vill avgränsa det huvudsakliga innehållet vid tryckning.

CMYK-modellen står för cyan magenta gul svart och består också av tre primära färger men består även ut av svart. CMYKs komplexitet motsvaras dock inte bara av antalet primära element utan framförallt av noggrannhet vid tryckning jämfört med RGB-modellen.

rgb och cmyk

Hur använder man RGB?

RGB-färger används ofta på webbsidor och andra digitala program för att attrahera uppmärksamhet. För det mesta används RGB oftast på sociala plattformar, som Facebook, Twitter eller Youtube för att skapa ljusa bilder som inte har någon bakgrund eller textfunktioner som attraherar uppmärksamhet. Dessutom är RGB en stor nytta för andra typer av effekter, inklusive animeringar och andra videobaserade program.

Hur använder man CMYK?

CMYK är vanligast för tryck. Det är optimalt för tryckning av papper med olika verktyg som köps separat, från textläsare och ritprogram till serietryckare. Ofta bestäms CMYK utifrån en 300 DPI-upplösning för att uppnå högsta kvalitet på tryckresultatet. Vanligtvis är den baslinje som tryckerier ska ha: 65%, 50%, 50% och 100% respektive för cyan, magenta, gul och svart.

Hur fungerar CMYK?

CMYK-färgemodellen innebär att tillsammans kombinerar de fyra nyanserna cyan, magenta, gul och svart för att skapa önskad skuggeffekt. Förutsatt att dessa ingredienser blandas på rätt sätt kan de tillsammans skapa en extra komplett mix av olika färger. För det mesta används CMYK till tryckning.

Kan RGB bilder tryckas?

Ja, det går att trycka RGB-bilder. I dessa fall används en så kallad s-transform eller färgomvandling för att uppnå önskad effekt. Detta innebär normalt att man konverterar bilden från RGB till CMYK som lämpar sig bättre för tryckning.

Vilket filformat är bäst för RGB?

De bästa filformatet för RGB-modellen är PDF eller JPEG. Dessa filtyper har de data som är nödvändiga för att konventera RGB till CMYK som är det format som merparten av tryckningen stödjer. För bästa resultat rekommenderar vi att du spara filer för digital användning i PNG-formatet om du planerar att behålla alla de RGB-färgnyanserna och kommer att nyttja bilden på webben.

Vilka filformat är bäst för CMYK?

För CMYK-tryckning är de bästa filformatet PDF och JPEG som man använder för att genomföra konventeringen av RGB-bilder till CMYK. Filen bör också vara av den högsta upplösningen som finns, vilket normalt är 300dpi.

För slutresultatet är det dock viktigaste att veta precis vad man jobbar med när det gäller RGB eller CMYK, vilka parametrar de behöver eller om det finns specifika filformat som rekommenderas.

Tillbaka till blogg